Hej kochani:)
Jestem tu nowa....piszę, gdyż nurtuje mnie pewna kwestia, ale może zacznę od początku....w poradni genetycznej bylam 5lat temu....na podstawie jakiegoś testu stwierdzili ZM. Od zawsze mam wysoką krótkowzroczność, zwichnięcie soczewki, skoliozę, gotyckie podniebienie i parę innych dolegliwości związanych z ZM. Swoją drogą od zawsze w kartotece wypisywali mi wysokorosłość;) (185cm wzrostu). Wszystkie cechy wyglądu ZM pasują jak ulał;) ale kardiologicznie byłam czysta( badałam się w 2013r). Podobno jednym idzie bardziej na oczy( jak u mnie) a innym na serce.
Pytanie mam takie czy z czasem mogą dopiero pojawić się objawy kardiologiczne? Bardzo się ostatnio męczę, w sensie szybko;) ale od miesiąca odstawiłam aktywność fizyczną - fitness. Także tłumaczę to sobie spadkiem kondycji....z drugiej strony często mam szybkie bicie serca nawet jak siedzę. W środę idę fo lekarza niech mnie kieruje do kardiologa. Znacie jakiegoś w Poznaniu znającego się na ZM? Który wie jakie badania dokładnie wykonać? Z góry pięknie dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich:)