www.marfanforum.pl Forum osób ze schorzeniem tkanki łącznej
Największa, po Stowarzyszeniu Marfan Polska, baza wiedzy na temat Zespołu Marfana,
wsparcie i pomoc przyjaciół. Nie wahaj się pytać!

Szukaj na Forum

Endokrynologia

Adresy, opinie, komentarze, wskazówki dotyczące lekarzy, szpitali i operacji

Postprzez Andrzejj » 14 sty 2013, o 09:45

Jak tam czytam, co jovana napisała to się tak zastanawiam ile moich dolegliwości ma podobne podłoże. U mnie jeszcze pojawia się ogromne zmęczenie, bezsilność nie tylko fizyczna - czasem otępienie (już sprawdziłem, że zależne jest od ilości O2 i CO2 we krwi). Bywają dni, że jest rewelacyjnie, bywa odwrotnie - że ledwie trzymam się na nogach. Czasami jest tak, że wracam ze szkoły i nie mogę dojść do domu, muszę strasznie walczyć o każdy krok, bo zasypiam po prostu na ulicy, mam wtedy takie niesprecyzowane poczucie, że jest mi duszno, ale zwiększony oddech raczej nie pomaga :-|

Spirometrię mam całkiem niezłą, bo ok 80% ale procent wymiany sięga zaledwie 40. Pływanie i regularne bycie w Tatrach pomaga. Latem specjalnie (po aklimatyzacji) wjechałem kolejką na Kasprowy i zjechałem w ciągu godziny by sprawdzić jak się będą płuca zachowywały - nic złego nie czułem i nie zaobserwowałem. Byłem pod całodobowym monitoringiem przyjaciół dla pewności.

Ostatnio namawiano mnie, żebym pojechał na wycieczkę samolotem (do Rzymu), ale.... jakoś tak się trochę obawiam samolotu. W czasie wznoszenia zmniejsza się ciśnienie do poziomu 0,8 i takie jest utrzymywane. Nie wiem czy taka zmiana jest dla mnie bezpieczna bez aklimatyzacji (tak jak w Tatrach).

PS. etap kaszlenia jak gruźlik mam już za sobą (i kaszel mi taki pozostał, choć nie tak natarczywy).
Andrzejj
Sympatyk
 
Posty: 72
Dołączył(a): 5 mar 2012, o 15:47
Lokalizacja: Wielkopolska/Mosina

Postprzez Jolka » 14 sty 2013, o 15:22

drogi andrzeju a mierzyles sobie poziom hormonów tarczycy TSH?
Jolka
Jolka
Sympatyk
 
Posty: 57
Dołączył(a): 7 lis 2012, o 22:50
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Andrzejj » 15 sty 2013, o 08:26

Tak - na własną rękę, bo dotarcie do endokrynologa w tym rejonie kraju to kolejny z cudów...
Testosteron 5,89 ng/mL (norma 1,7-8,1)
PSA całkowite 0,84 ng/ml (norma 0,0-4,0)
TSH 0,715 ulU/ml (norma 0,27-4,20)
Andrzejj
Sympatyk
 
Posty: 72
Dołączył(a): 5 mar 2012, o 15:47
Lokalizacja: Wielkopolska/Mosina

Postprzez Paweł » 15 sty 2013, o 09:30

ojejku nie wiem , nie znam się na tym , przepraszam .
Paweł
VIP
 
Posty: 1625
Dołączył(a): 26 sty 2008, o 21:37
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jolka » 16 sty 2013, o 10:52

endokrynolog to chyba wszedzie jest problemem
po wynikach wygląda na nadczynność ale nie jestem lekarzem i niewiem co dalej a pokazywałeś te badania lekarzowi pierwszego kontaktu?może on coś zaradzi?
Jolka
Jolka
Sympatyk
 
Posty: 57
Dołączył(a): 7 lis 2012, o 22:50
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez asocko » 16 sty 2013, o 17:57

Ale przecież te wyniki są w normie...

Ja mam w Warszawie endokrynologa na nfz, do którego można się umówić najdalej za trzy miesiące od daty zgłoszenia. Oczywiście, że Warszawa, to nie to samo, co Mosina, ale skoro 'wszędzie' to spieszę donieść, że nie prawda. Jak ktoś chce, to dam kontakt.
Twoje życie jest takie, jakie są Twoje myśli.
Avatar użytkownika
asocko
VIP
 
Posty: 1616
Dołączył(a): 17 sty 2008, o 12:45
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jolka » 17 sty 2013, o 15:25

no wiadomo stolica to tam zawsze jest wszystkiego pełno.We Wrocławiu terminy do endokrynologa wahają się między 2017 a 2020.
Jolka
Jolka
Sympatyk
 
Posty: 57
Dołączył(a): 7 lis 2012, o 22:50
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez asocko » 28 sty 2013, o 21:19

Jak tylko obczaję jak to się robi, to chyba warto przenieść część tych postów do tematu o endokrynologii...

Bo ja dziś byłam u tego nowego. Okazało się, że interesuje się bardzo schorzeniami tkanki łącznej. Zajmuje się tym trochę jako nauczyciel akademicki. A na internie kiedyś zdiagnozował ponoć marfana. Ucieszył się bardzo, że ma kolejną taką pacjentkę. Sam z siebie wiedział jakie badania powinnam zrobić i na co uważać (nie tylko z zakresu endokrynologii). I słyszał o naszym forum. A poza wszystkim bardzo miły i przystojny. I ma zasadę, że ze swoimi pacjentami widuje się co 3 miesiące. Na nfz. Chętnie podeślę namiary na priv.
Twoje życie jest takie, jakie są Twoje myśli.
Avatar użytkownika
asocko
VIP
 
Posty: 1616
Dołączył(a): 17 sty 2008, o 12:45
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Andrzejj » 4 lut 2013, o 11:19

Jolka napisał(a):po wynikach wygląda na nadczynność

Nie za bardzo rozumiem skąd wyciągasz ten wniosek...
napisałem:
Testosteron 5,89 ng/mL (norma 1,7-8,1) czyli ok 72% do końca normy (dobry wynik)
PSA całkowite 0,84 ng/ml (norma 0,0-4,0) czyli 21% do max
TSH 0,715 ulU/ml (norma 0,27-4,20) czyli ok 20%

Wydaje mi się, że całkiem ładne. Patrzyły na to swojego czasu jakieś konkretne oczy.
Andrzejj
Sympatyk
 
Posty: 72
Dołączył(a): 5 mar 2012, o 15:47
Lokalizacja: Wielkopolska/Mosina

Postprzez Jolka » 4 lut 2013, o 15:32

Podkreślam po raz kolejny,że nie jestem lekarzem.Mam niedoczynność tarczycy,ale swego czasu miałam taki okres w życiu,gdzie miałam podobny wynik TSH ja wtedy miałam dokładnie 0.7.Wtedy lekarz stwierdził u mnie nadczynność tarczycy,niestety u mnie ten czas trwał krótko,bo rok czasu potem ponownie wynik skoczył i wszystko diametralnie się odwróciło.
Jolka
Jolka
Sympatyk
 
Posty: 57
Dołączył(a): 7 lis 2012, o 22:50
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Andrzejj » 16 lut 2013, o 14:30

Przy najbliższej okazji - czasem natrafiam na jakiegoś lekarza - zapytam się kogoś, kto się na tym zna. Wyniki mam zawsze przy sobie na szczęście (skan w komórce :-))
Andrzejj
Sympatyk
 
Posty: 72
Dołączył(a): 5 mar 2012, o 15:47
Lokalizacja: Wielkopolska/Mosina

Postprzez olusiek88 » 19 lip 2018, o 20:19

Ja mogę polecić bardzo dobrego endokrynologa z Lublina. Dr Łopatyńskiego ale w innych miastach się nie orientuję. Najlepiej poszukaj tutaj ja własnie tak znalałzam swojego lekarza, czytałam opinie innych pacjentów i dało mi to bardzo dużo, także polecam.
Ostatnio edytowano 20 lip 2018, o 14:29 przez arturro, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Na forum jest zakaz umieszczania linków reklamowych. Proszę się do tego stosować!
olusiek88
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): 19 lip 2018, o 19:47


Powrót do Lekarze, szpitale, operacje

cron
  • Nowe posty
  • Wątki bez odpowiedzi
  • Kto przegląda forum
  • Forum przegląda 1 użytkownik
    0  zidentyfikowanych, 0 ukrytych i 1 gość (dane z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników online - 118
    było 29 wrz 2017, o 16:14
  • Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość