Musze na spokojnie poczytać o tym dziedziczeniu, genach, ze juz nie wspomnę o tych wszystkich nazw naukowych co wypisujecie.
zanim sie przebije przez te wszystkie wyrazenia to wymyśłą nową teorie

Szukaj na Forum
resa napisał(a):Arturro, te wszystkie "naukowe" nazwy znajdują się w każdym szkolnym podręczniku do biologiia nauczyciel na szkolnych klasówkach wymaga o wiele więcej informacji na temat rodzajów dziedziczenia czy pojęć takich jak gen, alllel, dominujący, itp., itd. ... No, ale nie jesteśmy w szkole
dlatego dla lepszego zrozumienia dziedziczenia ZM przedstawiłam to bardzo skrótowo
resa napisał(a):Przy dziedziczeniu autosomalnie dominującym dziedziczy się jedną prawidłową kopię oraz jedną zmienioną kopię genu. Jednak zmieniona kopia genu dominuje lub staje się ważniejsza niż działająca kopia. To powoduje, że osoba taka zostaje dotknięta chorobą genetyczną. Żeby wystąpiła choroba wystarczy, że osoba odziedziczy tylko jedną kopię zmienionego genu (ryzyko wynosi 50%).
Imdris napisał(a):U pary rodziców chorych na ZM (oboje heterozygotyczni) taka szansa to 25%. Można też gdybać dalej - jeden rodzic chory przekazuje wadliwy gen i mutacja samoistna w genie od drugiego rodzica, ale to jeszcze mniej prawdopodobne... Innymi słowy, nie dobijajmy się informacjami, że może być gorzej niż statystyki podają![]()
Fajno, że wiesz, ale to jest info dla tych, którzy nie wiedzą.Bezimienny napisał(a):gabryjela o tym to wiem...... psikus
Wręcz fascynująca, ale ktoś kto w tym nie siedzi, lub nadmiernie nie interesuje - może łatwo w tych drabinach, spiralach i białkach - się pogubić.Bezimienny napisał(a):jaka ciekawa jest ta genetyka
agnieszka1234 napisał(a):czy istnieje ryzyko,że moje dzieci urodza sie z Zespołem Marfana? (biorac pod uwagę, że mój mąż jest zdrowy)