przez kmn » 2 mar 2015, o 13:22
Nie znalazłam żadnego potwierdzenia, dlaczego zachorowałam jako Marfan, ani od lekarzy czy, co gorsze z Internetu. Czy choroby mają dla siebie uzasadnienie, przeszukałam też forum i też nieco się zaskoczyłam, cicho sza. Nawiązując do tego, co napisałam niżej odpowiadają mi: czynniki genetyczne + zaburzenia hormonalne, które mam (niedoczynność tarczycy). Przyjmuję leki na tarczycę.
O chorobie dowiedziałam się b. późno, już na samym pogotowiu. Podejrzewałam, że mam poważne zakażenie układu moczowego, bez przerwy picie i łazienka. Praktycznie miesiąc wakacji upłynął mi na notorycznym piciu czegokolwiek, schudłam 9kg, pojawiły się bóle w mięśniach, grzybica (miałam biały język i wieczna suchość w ustach). Naprawdę kiepsko wyglądałam i czułam się z każdym dniem, stąd taka ilość cukru we krwi. Niestety nie byłam świadoma tej choroby, nie znałam jej ani objawów, nie szukałam nawet w Internecie. Byłam u urologa z tymi podręcznikowymi objawami, ale dostałam leki na coś zupełnie innego, nic go nie zaniepokoiło, więc miałam podwójnego pecha.
Przyczyną wystąpienia cukrzycy typu 1 jest uszkodzenie komórek beta (wysepek Langerhansa) trzustki, do którego dochodzi najczęściej w wyniku infekcji wirusowej. Komórki te odpowiadają za produkcję insuliny.
Na cukrzycę chorują ludzie w różnym wieku, ale o ile u niemowląt choroba ta występuje niezwykle rzadko o tyle największą liczbę zachorowań odnotowuje się u ludzi w wieku średnim i u starszych. Cukrzyca jest chorobą metaboliczną a przyczyny jej powstawania są dość dobrze zbadane. Wśród głównych winowajców najczęściej wymienia się czynniki środowiskowe oraz odziedziczone predyspozycje genetyczne. W naszych genach dziedziczymy, więc potencjalną skłonność do nieprawidłowej reakcji immunologicznej, ale nie u wszystkich taka skłonność rozwija się w chorobę. Decydującą rolę odgrywają tu czynniki środowiskowe a wśród nich za kluczowe uznaje się niektóre wirusy i białka pokarmowe.
Cukrzycę mogą wywołać jeszcze inne czynniki i choć zdarza się to dość rzadko, mogą nimi być
defekty genetyczne – dotyczące funkcji komórek ß lub działania insuliny,
choroby trzustki – zapalenie, uraz, nowotwór, mukowiscydoza,
zaburzenia hormonalne – nadczynność tarczycy, choroby nadnerczy i przysadki,
przyjmowane leki – glikokortykosteroidy, ß-mimetyki, diuretyki tiazydowe, fenytoina
zakażenia – cytomegalia, różyczka.
Tylko na cukrzycę typu II mogą zachorować osoby nadużywające cukru, ale już w podeszłym wieku (mające więcej niż 45 lat) oraz:
są otyli lub mają nadwagę,
chorowali na cukrzycę ciążową,
posiadają w rodzinie osoby z cukrzycą typu 2,
są w stanie przedcukrzycowym,
nie ćwiczą,
mają niski poziom cholesterolu HDL lub wysoki poziom trójglicerydów,
mają wysokie ciśnienie krwi
należą do bardziej podatnych na tę chorobę grup rasowych czy etnicznych
Tak, więc jedynie zachorowanie na cukrzycę typu II może być zredukowane w wielu przypadkach poprzez dokonanie zmian w diecie oraz zwiększenie aktywności fizyczne w porównaniu do typu I. Zdrowa osoba powinna mieć cukier po posiłku dzięki działaniu zdrowej trzustki w granicach 100-140mg/dL, ja mam różnie :D
Powikłania cukrzycy są wg. mnie bardziej przerażające, niż sama choroba dlatego muszę zwracać uwagę na to, co jem i jak wygląda mój tryb życia (co nie zawsze jest proste). Gdyby ktoś był w podobnej sytuacji i choruję dłużej, niż ja to zapraszam do kontaktu :)
Chcę też zwrócić uwagę, że nie każda osoba, która zachowuje się podejrzanie ze względu na silny głód, dreszcze, drgawki, poty...nie jest pijakiem, zdarzają się sytuacje, gdy osoba straciła już przytomność z powodu silnej hipoglikemii (0mg/dL) i leży pozostawiona sama sobie na ulicy i nikt niestety nie reaguje.
Trzymajcie się :)