www.marfanforum.pl Forum osób ze schorzeniem tkanki łącznej
Największa, po Stowarzyszeniu Marfan Polska, baza wiedzy na temat Zespołu Marfana,
wsparcie i pomoc przyjaciół. Nie wahaj się pytać!
Facebook - Grupa Forum Marfan Polska

Szukaj na Forum

zespół jelita drażliwego

"O szlachetne zdrowie! Ile cię trzeba cenić..."

Postprzez resa » 25 lis 2006, o 18:46

Montana napisał(a):Mozesz mi cos wiecej powiedziec o chromanii???

Przepływ krwi wystarczający w czasie odpoczynku jest zbyt mały podczas wysiłku (chodzenie ), a dowóz niedostatecznej ilości tlenu skutkuje niedotlenieniem mięśni i wystąpieniem bólu. Odległość, którą można pokonać zanim pojawi się ból ( tzw. dystans chromania ) świadczy o nasileniu choroby. Ból ten jest tak typowy, że na podstawie wywiadu można nie tylko ustalić rozpoznanie, ale nawet stopień niedokrwienia kończyn i poziom zmian naczyniowych. Ból ma charakter kurczu, drętwienia lub ociężałości. Szybko ustępuje po zatrzymaniu się, bez konieczności odciążenia kończyn. Zmiany pozycji ciała nie wyzwalają bólu. Cechy te różnią ból chromania od innych przyczyn bólu w kończynach, jak ucisk przez zmiany zwyrodnieniowe lub przemieszczony krążek międzykręgowy, zapalenie nerwu, wiązadła, torebki stawowej lub mięśnia, osteoporoza czy płaskostopie.
Ostatnio edytowano 1 sty 1970, o 01:00 przez resa, łącznie edytowano 2 razy
..."Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem"...
Avatar użytkownika
resa
well-wisher
 
Posty: 2288
Dołączył(a): 11 sie 2006, o 18:57
Lokalizacja: Kraków

Postprzez resa » 25 lis 2006, o 18:56

Montana napisał(a):Mozesz mi cos wiecej powiedziec o chromanii???

Ważna jest ocena zabarwienia i ucieplenia skóry na kończynach. W niedokrwieniu, zwłaszcza ostrym, występuje blady odcień. Zasinienie pojawia się przy wzroście zawartości odtlenowanej hemoglobiny we krwi naczyń włosowatych i może być objawem zarówno niedokrwienia jak i niewydolnosci żylnej. Plamiste zabarwienie występuje w czerwienicy bolesnej kończyn i w ostatniej fazie objawu Raynauda. Zmiany troficzne skóry w postaci jej zcieńczenia, łuszczenia, suchości, zaburzeń wzrostu paznokci, ich zmatowienia i zgrubienia, pojawienia się ognisk martwicy są charakterystyczne dla ciężkiego, przewlekłego niedokrwienia. Jeśli niedokrwienie dotyczy palców rąk, opuszki zwężają się na kształt ołówka.
..."Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem"...
Avatar użytkownika
resa
well-wisher
 
Posty: 2288
Dołączył(a): 11 sie 2006, o 18:57
Lokalizacja: Kraków

Postprzez gabriela » 17 lut 2007, o 12:02

Z bólem brzucha można sobie radzić na różne sposoby, np. zażyć krople żołądkowe lub napić się herbaty rumiankowej. Można też zjeść jogurt. Okazuje się bowiem, że bakterie Lactobacillus acidophilus, które często wchodzą w skład jogurtów i napojów probiotycznych, wzmagają syntezę receptorów opioidów oraz kanabinoidów (naturalnych substancji przeciwbólowych) w komórkach jelit.
(...)

Naukowcy mają nadzieję, że jogurt stanie się tanią i bezpieczną metodą leczenia dla 20% ludzi cierpiących na silne bóle brzucha.
......i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
Avatar użytkownika
gabriela
-# JUNIOR ADMIN
 
Posty: 5078
Dołączył(a): 16 lip 2006, o 17:27
Lokalizacja: z Marsa

Postprzez resa » 24 sie 2008, o 12:32

Aby złagodzić dolegliwości w zespole nadwrażliwego jelita, wystarczy czasem wypić herbatkę miętową. Bardziej skuteczna jest herbatka z suszu liści orzecha, kwiatu rumianku, korzenia ślazu, anyżu, kminku, kopru włoskiego, lisci oczaru i kory kruszyny. Z takiej mieszanki (po 10 gramów każdego składnika) przygotowuje się napar, biorąc jedną łyżeczkę suszu na filiżankę wrzątku. Po 10 minutach napar należy odcedzić i pić kilka razy dziennie. Ponieważ dolegliwości znacznie częściej występują u osób narażonych na ciągłe stresy i prowadzących siedzący tryb życia, zaleca się im dużo ruchu i stosowanie technik relaksacyjnych.

Zespół jelita drażliwego jest jednym ze wskazań do stosowania probiotyków (stosujemy je także w antybiotykoterapii, w zapobieganiu i leczeniu biegunek poantybiotykowych, infekcyjnych i podróżnych, w alergii pokarmowej, w przewlekłym zapaleniu jelita, w nietolerancji laktozy oraz przy wysokim poziomie cholesterolu). Sam termin probiotyk pochodzi od greckiego określenia ,, pro - bios" - dla życia.Nazwą tą określa się jedno lub wielokulturowe żywe mikroorganizmy (kultury bakterii, drożdży czy nawet pleśni), występujące w pożywieniu lub w postaci preparatów farmaceutycznych, które poprzez utrzymywanie równowagi mikroflory jelitowej korzystnie wpływają na organizm gospodarza. Za idealny probiotyk uważa sie taki, który naturalnie występuje w przewodzie pokarmowym, jest odporny na działanie kwasu żołądkowego i żółci, jest zdolny do samodzielnego zasiedlania jelita i przede wszystkim niechorobotwórczy. Preparaty zaliczane do probiotyków najczęściej zawierają pałeczki kwasu mlekowego, bifidobakterie, niektóre szczepy drożdży. Jednak nie wszystkie szczepy bakterii mogą być wykorzystywane komercyjnie. Powszechnie uważa się, że probiotyk musi być zdolny do kolonizacji całego układu pokarmowego, aby mógł wywierać korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Oprócz preparatów farmaceutycznych zawierających probiotyki, w ostatnich latach dużą popularnością cieszą się produkty żywnościowe, głównie nabiał, opatrzone przedrostkiem "bio" w nazwie lub też określanych jako "acidofilne". Poza walorami smakowymi produkty te przynoszą nam korzyści zdrowotne. Jeśli produkt zawiera dodatkowe składniki pobudzające wybiórczo aktywność wybranych szczepów bakteryjnych, które nie podlegają trawieniu, produkt taki nazywany jest synbiotykiem. Producenci świadomie wzbogacają swoje produkty o szczepy bakterii szczególnie korzystnych dla utrzymania naszego organizmu w pełnym zdrowiu, podnosząc przy tym również prestiż swoich preparatów. Z drugiej strony świadomi dobroczynnego wpływu probiotyków częściej sięgamy po tego typu produkty. Ale probiotyki to nie tylko preparaty dostępne w aptece czy produkty mleczne. Mikroflorę przewodu pokarmowego poprawia wszystko, co kwaszone - kwaszone ogórki, kiszona kapusta. Probiotyki można spotkać także wśród wędlin. To salami, które na skórce posiada charakterystyczny biały nalot z bakterii. Ważne, aby nie usuwać białej skórki podczas krojenia. Doskonale już zadomowione na naszym stole oliwki, stosowane jako wspaniały dodatek do sałatek posiadają nie tylko niewątpliwe walory smakowe, lecz są również bogatym żrodłem bakterii probiotycznych.
..."Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem"...
Avatar użytkownika
resa
well-wisher
 
Posty: 2288
Dołączył(a): 11 sie 2006, o 18:57
Lokalizacja: Kraków

Postprzez szyszka » 10 sie 2013, o 11:44

chyba "nabawilam sie" syndromu jelita drazliwego.
w ogole nie mam apetetu, a jak cos zjem to prawie zawsze mam nudnosci a pozniej biegunke.
to wszystko przez stres !
zastanawiam sie czy nie isc do psychiatry, tylko co ja mam mu powiedziec ? lol
Cracovia Kraków!!!
szyszka
Znawca
 
Posty: 320
Dołączył(a): 18 sie 2008, o 18:40
Lokalizacja: kaerka

Postprzez asocko » 12 sie 2013, o 14:07

Właśnie to, co napisałaś. :) Możesz też na początek wybrać się do psychologa. W razie konieczności pokieruje Cię do lekarza... Jednocześnie dobrze by było zrobić badania dla pewności, czy to rzeczywiście nerwy. Pozdrawiam ciepło. :)
Twoje życie jest takie, jakie są Twoje myśli.
Avatar użytkownika
asocko
VIP
 
Posty: 1672
Dołączył(a): 17 sty 2008, o 12:45
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Powrót do O zdrowiu - ogólnie

  • Nowe posty
  • Wątki bez odpowiedzi
  • Kto przegląda forum
  • Forum przegląda 2 użytkowników
    1  zidentyfikowany, 0 ukrytych i 1 gość (dane z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników online - 118
    było 29 wrz 2017, o 16:14
  • Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość