Szukaj na Forum
przez szczypior » 5 paź 2015, o 06:25
To jest problem wszystkich osób z zespołem marfana. Jeszcze bardziej skomplikowana sytuacja jest w przypadku par, gdzie obie osoby są marfanami, a takie pary są wśród użytkowników naszego forum. Tutaj prawdopodobieństwo narodzin dzieciątka z zespołem marfana jest już bardzo wysokie. Tego niestety nie zmienimy, możemy łykać tabletki, robić badania, prowadzić zdrowy tryb życia, ale na przekazywanie genów w naturalny sposób wpływu nie mamy, tak samo jak na instynkt popychający do posiadania potomstwa.
Z tego co się orientuję dostępne, ale bardzo kosztowne są metody czy to sztucznego zapłodnienia pozwalające na eliminację genu powodującego nasz syndrom. Tutaj kwestia kosztów i osobistego podejścia do tematu związanego z tym działem medycyny. Może warto? Decyzja indywidualna dla każdej pary.
Dla mnie jako faceta priorytetem jest zdrowie partnerki, więc każde staranie o dziecko poprzedziłbym gruntownymi badaniami, które pokażą czy ciąża i poród nie wpłyną negatywnie na potencjalną mamę.
przez Gewinner » 6 paź 2015, o 23:49
W przypadku wielu chorób genetycznych jest to możliwe ,ale przecież nie przy zespole marfana. Bo tu nie jest jasna przyczyna genetyczna, wiadomo że niektórzy chorzy mają mutacje FBN1, ale wielu chorych jej nie ma, tak samo wielu pomino posiadania mutacji jest zdrowa. Jest to zapewne bardziej skomplikowane niż nam się wydaje.
Gdyby można było zdiagnozować genetycznie zarodek to nie było by problemu z osobnikami dorosłymi.